Geen producten in uw winkelwagen.

Babylon – Of hoe je een verhaal over een verhaal over een verhaal maakt én het ook nog eens goed doet.

Babylon is een verhaal over een verhaal over film. Dat is alleen al voldoende voor mij om fan te zijn van deze film. Nu, kijkend naar de vier parameters waarop ik de storytelling beoordeel, doet de film met Brad Pitt & Margot Robbie het ook erg goed. 

Empathie (connectie met verhaal) 

20/25 

Het verhaal gaat over grote, en voor velen onrealistische, dromen. Het maken in de filmindustrie is voor weinig mensen weggelegd, maar is een droom van velen. Nellie & Manny halen het allebei. Ze maken hun droom waar, maar die blijkt niet altijd zo leuk als ze het zich hadden voorgesteld. Er zijn maar weinig mensen die nooit gedroomd hebben van the big stage en om die reden is er heel veel connectie met het verhaal. 

Authenticiteit (herkenning in personages) 

22/25 

De personages die we zien, zijn in mijn ogen erg herkenbaar. Ze hebben, zoals ik daarnet zei, dromen die we allemaal wel eens hebben gehad. Wat ze nog veel herkenbaarder maakt, zijn hun negatieve eigenschappen. Manny die zo verliefd is dat hij alles doet ten koste van zichzelf. Nellie die ten prooi valt aan de geneugten van het leven en bang is voor dingen die écht zijn. Doorheen de film zijn er nog heel wat personages waarin we ons als publiek kunnen herkennen, dus voor mij zat authenticiteit hoog. 

Impact (emotie, impact op publiek) 

23/25 

De impact die ik zoek, is er eentje waardoor je na de film nog blijft nadenken over het verhaal, de personages, de boodschap. Dat doe je door emotie op te wekken en te voelen wat de personages voelen. Het verhaal van Babylon slaagt zeker in emotie; een droom waarmaken die dan achteraf toch niet blijkt te zijn wat je er van had verwacht, liefde tussen personages, iemand zijn eigen graf zien graven, … en als frustratie ook een emotie is, en dat is het, slaagt Nellie er zeker in om emotie op te wekken. Je supportert telkens voor haar en haar kwaliteiten, maar ze slaagt er niet in consistent te blijven. Impact? Zeker wel! Sterke acteurs én een goed verhaal zijn de ideale ingrediënten om veel impact te genereren. 

Call to action (is de boodschap duidelijk en goed gebracht) 

25/25 

Boodschappen genoeg in deze drie uur durende film. Disclaimer; boodschap is (bijna) altijd relatief, dus dit zijn mijn take-aways, je hoeft hier jouw verhaal niet in te herkennen. 

Babylon is een ode aan film, maar ook kritiek op de wereld van alles wat film is. De veranderingen die weinig rekening houden met mensen, de vergankelijkheid van sterren die we adoreren als goden en de snelheid waarmee we vergeten waar we vandaan komen. Hoe het einde de hele filmgeschiedenis op een slordige minuut samenvat, legt daar nog extra nadruk op. Voor mij is het ook een specifieke boodschap van “dromen zijn bedrog” en omdat de film de ruimte laat om eigen interpretaties mee te nemen, vind ik dit één van de sterkere films die ik de afgelopen periode heb gezien. 

90/100 

Storytelling-reviews januari 19, 2023